logo.png

Contact

138 Main Street
Apple Bank Building
Second Floor
Sag Harbor, NY 11963
(use for courier delivery)

P.O Box 510
Sag Harbor, NY 11963
(use for USPS delivery)

T 631.725.0229
F 631.725.0230


email

Profile

Bates Masi + Architects LLC, a full-service architectural firm with roots in New York City and the East End of Long Island for over 50 years, responds to each project with extensive research in related architectural fields, material, craft and environment for unique solutions as varied as the individuals or groups for whom they are designed. The focus is neither the size nor the type of project but the opportunity to enrich lives and enhance the environment. The attention to all elements of design has been a constant in the firm’s philosophy. Projects include urban and suburban residences, schools, offices, hotels, restaurants, retail and furniture in the United States, Central America and the Caribbean. The firm has received 83 design awards since 2003 and has been featured in national and international publications including The New York Times, New York Magazine, Architectural Digest, Architectural Record, Metropolitan Home, and Dwell. Residential Architect Magazine selected Bates Masi one of their 50 Architect’s We Love. In 2013, Bates Masi was inducted into the Interior Design Hall of Fame.

 

Paul Masi spent childhood summers in Montauk and currently resides in Amagansett. He received a Bachelor of Architecture from Catholic University and a Masters of Architecture from the Graduate School of Design at Harvard University. He worked at Richard Meier & Partners before joining this firm in 1998.

Harry Bates, a resident of East Hampton, received a Bachelor of Architecture from North Carolina State University. After ten years with Skidmore, Owings & Merrill, he was in private practice in New York City for 17 years before moving the firm to Southampton on the East End in 1980. Our offices are currently located in Sag Harbor with plans to relocate to a new LEED Certified office building of our own design in East Hampton.

map.png
arrow-left.png
arrow-right.png

Pryor

Lot size: 1.6 acres

Building size: 3,200 sq. ft.

Location: Montauk, NY

Program: Single Family Residence

Photographer: Bates Masi Architects

Landscape Architect: Coen + Partners

The house occupies a hill in Montauk with a distant view of the ocean, a site that the owners, a couple with two young boys, spent years to find. It is the couple’s reprieve from their home in the city, to share the outdoor lifestyle with their family and to remember their teenage years together in Montauk. The house design prompts the owners to interact with the surrounding environment, evoking experiences of camping.

A departure from typical residential planning, the house is entered through multiple areas for different guests and occasions. Large glass doors slide open to the living, dining and kitchen area for a large gathering; a smaller scaled swing door for an occasional guest opens to the center hall with a view of the ocean. A sequence of auxiliary spaces - beach equipment area, outdoor shower, sand and mudroom – creates a seamless ritual of the daily activities for the family and friends. In all living areas and bedrooms, glass doors and insect screens slide in and out from pocket walls, transforming rooms to screened porches or spaces completely open to the landscape.

The living area, a double height space with kitchen, dining and living area, has thirty-six feet wide glass doors that pocket

into southern and northern walls. When open, the dining room becomes a picnic area and the living room fireplace becomes a campfire. Multiple layers of bronzed metal fabric at the clerestory windows in the living area fold and unfold to adjust sunlight for optimal brightness & temperature of the space. These operable architectural elements use the natural environment to create suitable living conditions.

The house is environmentally friendly in its overall construction and planning with geo-thermal heating and cooling, shading and venting systems, solar panels, and organic finishes and materials. Lending to the structure’s sustainability, the house is assembled, rather than built, with a prefabricated foundation, panel siding and efficient built-ins, minimizing construction debris and toxins such as concrete foundation tar on the site. With the owner’s initial premise of camping, the design and functionality of the house promote a memorable experience for friends and family in the natural environment.