logo.png

Contact

138 Main Street
Apple Bank Building
Second Floor
Sag Harbor, NY 11963
(use for courier delivery)

P.O Box 510
Sag Harbor, NY 11963
(use for USPS delivery)

T 631.725.0229
F 631.725.0230


email

Profile

Bates Masi + Architects LLC, a full-service architectural firm with roots in New York City and the East End of Long Island for over 50 years, responds to each project with extensive research in related architectural fields, material, craft and environment for unique solutions as varied as the individuals or groups for whom they are designed. The focus is neither the size nor the type of project but the opportunity to enrich lives and enhance the environment. The attention to all elements of design has been a constant in the firm’s philosophy. Projects include urban and suburban residences, schools, offices, hotels, restaurants, retail and furniture in the United States, Central America and the Caribbean. The firm has received 91 design awards since 2003 and has been featured in national and international publications including The New York Times, New York Magazine, Architectural Digest, Architectural Record, Metropolitan Home, and Dwell. Residential Architect Magazine selected Bates Masi one of their 50 Architect’s We Love. In 2013, Bates Masi was inducted into the Interior Design Hall of Fame.

 

Paul Masi spent childhood summers in Montauk and currently resides in Amagansett. He received a Bachelor of Architecture from Catholic University and a Masters of Architecture from the Graduate School of Design at Harvard University. He worked at Richard Meier & Partners before joining this firm in 1998.

Harry Bates, a resident of East Hampton, received a Bachelor of Architecture from North Carolina State University. After ten years with Skidmore, Owings & Merrill, he was in private practice in New York City for 17 years before moving the firm to Southampton on the East End in 1980. Our offices are currently located in Sag Harbor with plans to relocate to a new LEED Certified office building of our own design in East Hampton.

map.png
arrow-left.png
arrow-right.png

Robins Way

Lot size: 1.5 acres

Building size: 2,000 sq. ft.

Location: Amagansett, NY

Program: Single Family Residence

Photographer: Bates Masi Architects

Contractor: Brian Mannix

Interior Designer: Athena Calderone

The clients, an interior designer and a DJ, requested a complete renovation and addition of a 1960’s kit house in Amagansett, NY to be a weekend retreat from their urban apartment. The clients gathered images of objects and conventional materials utilized in new, interesting ways as inspiration for the design. A single design solution that could unify the old remaining parts of the house to the new intervention was sought. This solution should solve acoustical, lighting, equipment coordination and simultaneously address the aesthetic décor requirements of the client’s collection of objects. A vocabulary was developed that allowed the patina and history that the client favored to remain and new experiences to evolve.

The house was gutted and reduced down to the skeletal framework allowing the intervention to utilize the post and beam construction that remained. Between the existing ceiling joists, natural rope was woven through a digitally fabricated framework. Weaving patterns were used to signify different ceiling conditions. Lighting penetrates through a crossed weave of the rope. It transitions to a straight weave to shield speakers and utilities from view. Since the client is a DJ, sound is very important. The rope weave

acts as an acoustic baffle absorbing background noise, but allows music from the ceiling mounted speakers to be emitted.

To integrate with the décor, the rope was used structurally to support several items such as a large, custom steel framed mirror in the Master Bathroom and the Dining Room Chandelier. A large sliding door is woven with the same rope to provide privacy from the neighbors and shield the sun at various times of the day. The sunlight rakes through the openings casting linear shadows on the bathroom floor.

Unifying the exterior is a dark stained cedar siding that wraps all of the exterior facades and transitions to the matching frames of the replaced windows and doors. The newly constructed interior walls and interior cabinetry were also resurfaced in reclaimed barn wood. Behind a sheet of glass, the same reclaimed wood lines the shower surround and one feels as though they are showering outdoors. The clients now have a quiet escape from city life.

The frequent turnover within a vacation community can be wasteful. Some are eager to tear down what exists and start new. This project preserved the skeleton of the house and the history in the patinaed materials that the client desired. Conventional materials were utilized in new ways to unify the old and the new.