logo.png

Contact

138 Main Street
Apple Bank Building
Second Floor
Sag Harbor, NY 11963
(use for courier delivery)

P.O Box 510
Sag Harbor, NY 11963
(use for USPS delivery)

T 631.725.0229
F 631.725.0230


email

Profile

Bates Masi + Architects LLC, a full-service architectural firm with roots in New York City and the East End of Long Island for over 50 years, responds to each project with extensive research in related architectural fields, material, craft and environment for unique solutions as varied as the individuals or groups for whom they are designed. The focus is neither the size nor the type of project but the opportunity to enrich lives and enhance the environment. The attention to all elements of design has been a constant in the firm’s philosophy. Projects include urban and suburban residences, schools, offices, hotels, restaurants, retail and furniture in the United States, Central America and the Caribbean. The firm has received 90 design awards since 2003 and has been featured in national and international publications including The New York Times, New York Magazine, Architectural Digest, Architectural Record, Metropolitan Home, and Dwell. Residential Architect Magazine selected Bates Masi one of their 50 Architect’s We Love. In 2013, Bates Masi was inducted into the Interior Design Hall of Fame.

 

Paul Masi spent childhood summers in Montauk and currently resides in Amagansett. He received a Bachelor of Architecture from Catholic University and a Masters of Architecture from the Graduate School of Design at Harvard University. He worked at Richard Meier & Partners before joining this firm in 1998.

Harry Bates, a resident of East Hampton, received a Bachelor of Architecture from North Carolina State University. After ten years with Skidmore, Owings & Merrill, he was in private practice in New York City for 17 years before moving the firm to Southampton on the East End in 1980. Our offices are currently located in Sag Harbor with plans to relocate to a new LEED Certified office building of our own design in East Hampton.

map.png
arrow-left.png
arrow-right.png

Sam's Creek

Lot size: 1 acres

Building size: 6,500 sq. ft.

Location: Bridgehampton, NY

Program: Single Family Residence

Photographer: Bates Masi Architects

Contractor: Breitenbach Builders

We live in a time where smart phones and tablets are in everyone’s hands and multitasking is the normal way of life. Influenced from the client’s multitasking lifestyle, a diverse set of requirements developed for a new home. The clients, one of whom is the owner of a public relations company, requested that multiple activities could take place throughout the house without interruption; a dinner party could take place while simultaneously entertaining a group of children, or guests could come and go without disturbing the rest of the family. These programmatic requests diagrammatically divide the site as well as establish view corridors from front to back. Transparency through the house puts simultaneous activities on display, and provides a setting where guests can see and be seen.

A series of open-ended boxes, each tailored to a portion of the architectural program focuses the view from the street though the house to the landscape in the rear. Mahogany boards wrap floors, ceilings, and walls to heighten the perspectival view and provide privacy from neighbors. Each box has independent audio, video, and climate control to operate autonomously and the length, height, and volume of each box is adjusted to appropriately encase the program. Interstitial spaces between the arranged

boxes are gardens and patios. The overlap of the boxes creates thresholds that highlight interesting moments. With each box occupying a specific program, the multitasking of different events is achieved.

With a limited material palate, travertine is used as flooring for the terraces and as cladding on portions of the open-ended boxes. To use the stone as an exterior cladding, a custom hanging system was designed. The travertine siding is captured at the top and bottom by a CNC wire formed frame and overlapped by the following course above. The proportion and repetition of the siding references the wood shingle vernacular ubiquitous in the area.

The fireplace merges a utilitarian object and a crafted, sculptural work of art. The fireplace conceals a moment frame, supporting lateral loads to allow for the large open-ended volume of the dining and living room. It also houses a coat closet and the HVAC components. The overlapping, repeating bronze components were digitally fabricated and assembled on site. Different patina processes were studied to achieve the dark bronze facing the room and the polished bronze on the interior of the hood. Sunlight from above is reflected by the polished bronze and filters through the gaps from the overlapped construction. Similar construction methods were utilized for the master bedroom headboard using repeating strips of belting leather.

The separation of program into individual volumes allows the multitasking lifestyle of the clients to continue into their home. Where multitasking on a daily basis can seem chaotic, a new order is developed by the architecture. The client’s new home allows them to keep up with their busy lifestyle while also providing respite from it.