Contact

132 North Main Street
2nd Floor
East Hampton, NY 11937

T 631.725.0229

email

Profile

Bates Masi + Architects LLC, a full-service architectural firm with roots in New York City and the East End of Long Island for over 50 years, responds to each project with extensive research in related architectural fields, material, craft and environment for unique solutions as varied as the individuals or groups for whom they are designed. The focus is neither the size nor the type of project but the opportunity to enrich lives and enhance the environment. The attention to all elements of design has been a constant in the firm’s philosophy. Projects include urban and suburban residences, schools, offices, hotels, restaurants, retail and furniture in the United States, Central America and the Caribbean. The firm has received 112 design awards since 2003 and has been featured in national and international publications including The New York Times, New York Magazine, Architectural Digest, Architectural Record, Metropolitan Home, and Dwell. Residential Architect Magazine selected Bates Masi one of their 50 Architect’s We Love. In 2013, Bates Masi was inducted into the Interior Design Hall of Fame.

Paul Masi spent childhood summers in Montauk and currently resides in Amagansett. He received a Bachelor of Architecture from Catholic University and a Masters of Architecture from the Graduate School of Design at Harvard University. He worked at Richard Meier & Partners before joining this firm in 1998.

Harry Bates, a resident of East Hampton, received a Bachelor of Architecture from North Carolina State University. After ten years with Skidmore, Owings & Merrill, he was in private practice in New York City for 17 years before moving the firm to Southampton on the East End in 1980. Our offices have recently relocated to a new office building of our own design in East Hampton.

Elizabeth II

Elizabeth II

Lot size: .5 acres

Location: Amagansett, NY

Program: Single Family Residence

Photographer: Bates Masi Architects

Interior Designer: Bates Masi Architects

Landscape Architect: Bates Masi Architects

 

Too often, architecture fixates on the visual sense, with little regard for other faculties of perception. The location of this house, in the heart of a bustling resort town, demanded special consideration of the acoustic sense. Research in architectural acoustics drove the form, materials, and detail of the house, not only shielding the property from the sound of the village, but also manipulating interior details to create a unique acoustic character for the house, one that will instill lasting memories for the family and their guests.

The house is comprised of a series of parallel walls that provide layers of privacy and insulation from the sound of the village. The walls project beyond the living spaces and ascend in height, building from a human-scale wall at the entry to a high wall along the center of the house. The walls diffract the sound waves moving past them, casting an acoustic shadow over the property to create a quiet outdoor gathering area.

The walls are built with insulated concrete forms: a wall assembly nearly twenty inches thick, comprised of a poured concrete core, continuous from footing to roof, wrapped in insulating foam, that also serves as formwork during construction. These walls provide excellent thermal insulation and an extremely low sound

transmission coefficient. Due to the strength of their concrete cores, the walls act as structural beams, enabling them to span over the gathering space at the center of the house and the covered deck.

The custom stainless steel clips that attach the wide cedar board siding to the walls were designed to prolong the life of the siding. Traditional wood siding eventually fails because the natural expansion and contraction of the wood is constricted by the screws or nails that rigidly fasten it in place, slowly pulling out the fasteners or splitting the wood. The spring-like clips, however, hold the boards in tension against the house while allowing freedom for the natural movement of the wood.

Inside, variations on the clips are utilized as robe hooks, cabinet pulls, and hinges for an adjustable sound baffle in the central gathering space. The hinges hang cedar boards in front of a felt panel with spaces between them. Sound waves pass through the gaps between the boards, are trapped behind them, and absorbed by the felt. The hinges allow the spacing of the boards to be adjusted so the room can be acoustically tuned for intimate gatherings or boisterous parties. The stair is also tuned to create a subtle acoustic experience. The stair treads taper in thickness, changing the pitch of footfalls as one ascends from the woodshop in the basement, past the main floor with public spaces, guest room, and master bedroom, and up to the childrens’ rooms on the upper floor.

The research of sound and how it affects our perception of space informed the details, materials, and form of the project. This approach to the design led to a richer and more meaningful home for the family.