Profile

Bates Masi + Architects LLC, a full-service architectural firm with roots in New York City and the East End of Long Island for over 50 years, responds to each project with extensive research in related architectural fields, material, craft and environment for unique solutions as varied as the individuals or groups for whom they are designed. The focus is neither the size nor the type of project but the opportunity to enrich lives and enhance the environment. The attention to all elements of design has been a constant in the firm’s philosophy. Projects include urban and suburban residences, schools, offices, hotels, restaurants, retail and furniture in the United States, Central America and the Caribbean. The firm has received 130 design awards since 2003 and has been featured in national and international publications including The New York Times, New York Magazine, Architectural Digest, Architectural Record, Metropolitan Home, and Dwell. Residential Architect Magazine selected Bates Masi one of their 50 Architect’s We Love. In 2013, Bates Masi was inducted into the Interior Design Hall of Fame.

Paul Masi spent childhood summers in Montauk and currently resides in Amagansett. He received a Bachelor of Architecture from Catholic University and a Masters of Architecture from the Graduate School of Design at Harvard University. He worked at Richard Meier & Partners before joining this firm in 1998.

Harry Bates, a resident of East Hampton, received a Bachelor of Architecture from North Carolina State University. After ten years with Skidmore, Owings & Merrill, he was in private practice in New York City for 17 years before moving the firm to Southampton on the East End in 1980. Our offices have recently relocated to a new office building of our own design in East Hampton.

Northwest Peach Farm

Northwest Peach Farm

Lot size: 10 acres

Building size: 7000 sq. ft.

Location: East Hampton, NY

Program: Single Family Residence

Photographer: Michael Moran

Landscape Architect: Coen + Partners

 

In a market that treats houses as commodities, designed to maximize resale value after a few summers of enjoyment, the owners of this home have a uniquely long-term vision. Coming from a European perspective, the owners think of a country home in terms of generations, not seasons. They want the house to be a venue for their young childrens’ future weddings and a playground for the grandchildren they hope for someday. The home is to be a family heirloom.

To remain a treasured heirloom despite changing fashions and styles, the design of the home must be timeless. On a former peach farm, the house is comprised of a series of gable-roofed pavilions that appear to have accumulated over time. The size and form of each piece are in keeping with more modest vernacular buildings. Similarly, the siding references local building traditions in texture and scale. These traditional forms are subtly adapted in this house to establish its own rare and timeless character.

The materials and systems were chosen to withstand the elements with little or no maintenance. The life span of the copper shingles cladding the roof and walls is over 100 years. The doors and windows were selected with durability in mind as well. A British company has manufactured the same industrial steel windows for over

150 years, with many early examples still in use. Future energy concerns are addressed with a geothermal heating and cooling system, green roofs, and triple-glazed windows.

To further knit the house together with the family, it is designed to slowly change over time with them. As the extended family gathers for their annual visits, they will notice the copper shingles slowly changing from brown to green and the weathering limestone transitioning from cream to brown. And as the family’s cherished wine collection grows over time, the pixelated pattern of shadows the bottles cast on a glazed wall of the entry will gradually expand.

The final means of establishing the house as an heirloom is to design it to encourage lasting family memories. Toward that end, unique details transform daily rituals into memorable events. In the kitchen, rolling cutting boards ride in tracks down the long island, turning meal preparation into an assembly line for everyone’s participation. The dining table can be reconfigured to make every meal special. Stainless steel tubes running the length of the table can be rotated to reveal candleholders, flower vase holders, or flat surfaces for hot dishes. For parties, the tubes can be removed and the trough filled with ice for chilling drinks. The house surrounds a large lawn, terraced to create large areas for play or for a future wedding.

The clients look forward to many summers together in the house, each one made more memorable by thoughtful design.