Contact

132 North Main Street
2nd Floor
East Hampton, NY 11937

T 631.725.0229

email

Profile

Bates Masi + Architects LLC, a full-service architectural firm with roots in New York City and the East End of Long Island for over 50 years, responds to each project with extensive research in related architectural fields, material, craft and environment for unique solutions as varied as the individuals or groups for whom they are designed. The focus is neither the size nor the type of project but the opportunity to enrich lives and enhance the environment. The attention to all elements of design has been a constant in the firm’s philosophy. Projects include urban and suburban residences, schools, offices, hotels, restaurants, retail and furniture in the United States, Central America and the Caribbean. The firm has received 127 design awards since 2003 and has been featured in national and international publications including The New York Times, New York Magazine, Architectural Digest, Architectural Record, Metropolitan Home, and Dwell. Residential Architect Magazine selected Bates Masi one of their 50 Architect’s We Love. In 2013, Bates Masi was inducted into the Interior Design Hall of Fame.

Paul Masi spent childhood summers in Montauk and currently resides in Amagansett. He received a Bachelor of Architecture from Catholic University and a Masters of Architecture from the Graduate School of Design at Harvard University. He worked at Richard Meier & Partners before joining this firm in 1998.

Harry Bates, a resident of East Hampton, received a Bachelor of Architecture from North Carolina State University. After ten years with Skidmore, Owings & Merrill, he was in private practice in New York City for 17 years before moving the firm to Southampton on the East End in 1980. Our offices have recently relocated to a new office building of our own design in East Hampton.

Underhill

Underhill

Lot size: 3.0 acres

Building size: 6,340 sq. ft.

Location: Matinecock, NY

Program: Single Family Residence

Photographer: Michael Moran

Contractor: Qualico Contracting Corp.

Landscape Architect: TL Studio

 

Socially and professionally a couple desired to live in an urban environment. However, living in the city didn’t afford the lifestyle they wanted for their children as they approached school age. To compromise between remaining close to the city while raising their family, they relocated to the suburbs. Their goal was to create a strong sense of place in an environment with close neighbors on all sides of their property. The history of the community they chose, an early Quaker settlement, inspired the solution. Based on the Quaker tenants of simplicity, humility, and inner focus, the house is broken into a series of modest gabled structures, each one focused inward on its own garden courtyard instead of out to the surrounding neighbors.

The simplicity of each courtyard distills the experience of nature, encouraging one to appreciate its subtleties. Every interior space is connected to the exterior on two sides. The layering of spaces from exterior to interior to courtyard collapses the boundaries between them. From selected vantage points, one may see across multiple spaces and courtyards to framed views beyond. Each volume has a sculpted roof that funnels light and air into the center of the structure.

The detailing of materials accentuates the central courtyard. The oak floor and weathered oak ceiling boards both radiate outwards from the center. The floor and ceiling boards are custom cut in width and mitered to trace continuously and concentrically around the courtyard. Weathered metal straps on the ceiling further emphasize this geometry and act as a device to organize lighting and audiovisual equipment throughout the house.

The idea of the pavilion is evident through several moves in the landscape. The building’s inverse form is carved out of the earth to create a lower courtyard at the basement level. Planted retaining walls slope down to let light and air into the lower level. Similarly, a sloped, depressed area forms a destination in the landscape, where a grove of trees grows, creating a contemplative spot much like the interior courtyards.

The shingle coursing and pitched roofs reference the early Quaker settlement buildings in the area. A limited number of materials are carefully detailed to accentuate the geometric form of each pavilion. A pronounced shadow line traces around each building and articulates the scale of the oversized shingles and undercoursing layer. On the roof, the shingles are an ideal material as they accommodate tapering courses that follow the roofs compound pitches. At areas below grade bluestone is cut to the same size and shape and applied in a shingled manner on the chimney to retain the uniformity of the volumes.

The Quaker values of simplicity and craft tie the new home to the community. Using the courtyard as a device to bring light and nature into the interior of each volume results in an inward looking and contemplative home that appeases the parents practical concerns and creates a desirable environment for the children’s upbringing.